Jeugdpagina

De jeugdcommissie van HSV De Snoek organiseert elk jaar weer verschillende activiteiten voor kinderen t/m 17 jaar. Hieronder lees je meer over ons en onze activiteiten.

Over onze jeugdselectie

Onze vereniging kent al een aantal jaren een jeugdselectie. Een aantal talentvolle jeugdleden tussen 9 en 17 jaar wordt begeleid door enkele wedstrijdvissers. Ze krijgen gedurende hun deelname een basis opleiding in het wedstrijdvissen. Tijdens de wedstrijd voor leerlingen van basisscholen wordt gekeken naar jeugdige vissertjes die hiervoor in aanmerking komen. 
 
Actieve benadering
Ook kinderen die op een andere manier blijk geven van grote belangstelling voor het vissen worden door ons wel benaderd. We stellen wel redelijke eisen: kinderen moeten de rust op kunnen brengen om enkele uren geconcentreerd te kunnen vissen. Ook merken we dat de ouders belangstelling tonen en bereid zijn hun medewerking te verlenen. 
 
Materiaal in bruikleen
Materiaal moet worden aangeschaft. Duurder materiaal zoals een hengel kan men in bruikleen krijgen.

De training wordt onder begeleiding gegeven door een aantal viscoaches van onze eigen vereniging, dit doen we in een vorm van een jeugdcompetitie van 6 wedstrijden op zondagochtend. In overleg kan er ook individueel getraind worden. Het doel hiervan is dat de selectieleden meer wedstrijdritme krijgen en meer mogelijkheden kunnen benutten om beter te kunnen presteren.

Deelname federatief kampioenschap

Elk jaar doet deze groep weer mee met het Federatief Kampioenschap (voorheen heette dit het Fries Kampioenschap). Hier kan men zich tevens plaatsen voor het Ned. Kampioenschap.
De laatste jaren hebben we zeven maal een Fries kampioenschap behaald.

Recente successen
De volgende leden zijn gedurende de laatste jaren kampioen van Friesland geworden: Jolanda Hoogeveen, Jente Sijtsema, Hylke Hof, Ate Fokkens, Lars Sijtsema, Pascal Ruardy en Christiaan Dijkstra. Laatst genoemde is tevens in 2017 Nederlands Kampioen geworden in de Categorie U 15, een top prestatie. Aan het eind van het seizoen heeft de selectie een vrije koppel wedstrijd ter afsluiting. Iedere deelnemer gaat dan koppelen met hun vrije keuze.
 
 

Wedstrijd programma 2023

Ook dit jaar organiseert de jeugdcommissie van HSV de Snoek met veel plezier weer wedstrijden voor de jeugd en we hopen jou dan ook graag te zien! Vind jij het leuk om te vissen, of wil jij het graag leren? Dan ben jij bij ons van harte welkom! 

Niet alleen zijn de jeugd viswedstrijden leuk, gezellig, competitief, een mooie buitensport, spannend en leerzaam, maar ze zijn ook GRATIS en je kan er mooie waardebonnen en bekers winnen!

In deze competitie zijn 6 viswedstrijden gepland op de zondagochtend, alle wedstrijden zijn binnen een half uur rijden van Wolvega. Ons verzamelpunt zal zijn bij het station in Wolvega.
Alle info betreffende de wedstrijden zal bekend gemaakt worden op onze website (datums, hoe laat verzamelen en vertrekken). De loting is aan het water. Meer informatie / opgave mail naar: jeugdcommissie@desnoek.nl

Ons programma voor het seizoen 2023 ziet er als volgt uit: 

Competitie
19 maart
23 april
14 mei
4 juni
11 juni
2 juli

Scholenwedstrijd Weststellingwerf: 16 juni (vijvers plan de Heide)
Doedag (’s avonds) onder voorbehoud: 6, 13 en 20 september (locatie nog onbekend)
Koppelwedstrijd Snackpoint de Passage bokaal: 24 september (Kluft Ossenzijl)
Jeugdclubkampioenschap HSV de Snoek: 8 oktober (steigers Heerenveens kanaal)

Overige wedstrijden voor de jeugd
FK junioren: 16 juli (Heerenveens kanaal)
NK junioren: 26 augustus (Lage vaart Lelystad)

Kijk- en Doedag

2023
Verspreid over 3 woensdagavonden in september organiseren we de welbekende doe dagen.
6, 13 en 20 september. 

Programma
Op 6 en 13 september gaan we jullie allerlei dingen leren omtrent het vissen met de vaste stok. Daarnaast maken we een tuigje en deze kunnen jullie gebruiken op de derde avond. Deze 2 avonden vinden plaats bij Snackpoint Wolvega.

Op 20 september gaan we vissen met zijn allen op een nog te bepalen locatie. Deze horen jullie uiterlijk op de tweede woensdagavond. 
Ouders zijn welkom op deze derde avond! 

Voor materiaal en drinken wordt gezorgd. Deelname is volledig gratis, maar je moet je wel even opgeven via ons e-mailadres jeugdcommissie@desnoek.nl 

2022
Samen met 2 leermeesters en 5 viscoaches en 10 vrijwilligers organiseerden wij een kijk- en doedag voor de jeugd t/m 14 jaar. Vanwege ruimtegebrek hebben we dit evenement buiten georganiseerd. In een grote tent werden de kinderen van alles geleerd over de hengelport. Via een groot beeldscherm werden filmpjes getoond van Stekkie.nl en Ed Stoop.
Terwijl er een groep binnen les kreeg van de leermeesters was de andere groep onder begeleiding van de viscoaches aan het vissen, aan hun werd uitgelegd hoe je het best kon vissen. Tussen de middag hebben we via de catering van Snackpoint de Passage in Wolvega heerlijk met z’n allen kunnen genieten van ons natje en droogje. Alle 25 deelnemers gingen die dag naar huis met een goed gevulde goodiebag en een diploma. 
Terugkijkend was dit een super geslaagde dag en we zijn blij dat er weer 25 kinderen zijn die ervaren hebben wat echt vissen in de natuur inhoudt en wij gaan er vanuit dat zij bewust zijn hoe ze met een gevangen vis en de natuur om moeten gaan. Volgend jaar weer? Houd de website in de gaten. 
 
 

In 2019 zijn de doedagen gehouden op woensdag 17 en 24 april. Op de eerste avond verzamelden de kinderen zich bij VisVrind Wolvega. Hier leerden zij om een tuigje te maken, over vissoorten en vistechnieken. Er was ruimte om vragen te stellen aan Koert, hij legde op een leuke manier dingen uit over het aanbieden van aas.

Op de tweede avond leerden de kinderen meer over aas en lokvoer. Deze avond vond plaats in Nieuwe Aanleg Wolvega. Na de uitleg gingen de kinderen aan de slag met hun eigen gemaakte tuigje. Er werd leuk gevangen door de kinderen en ze waren zeer enthousiast.

Foto’s hieronder: Lenus van der Broek

Scholenviswedstrijd


2023

In 2023 werd de scholenviswedstrijd gehouden op vrijdag 16 juni in de vijvers naast de Heidepolle en Wegwijzer in Wolvega. 

Als organisatie waren we blij verrast met het aantal deelnemers. Wel 45 kinderen deden mee aan deze jaarlijks terugkerende wedstrijd voor bassischool leerlingen uit onze gemeente Weststellingwerf. 

Er zijn veel vissen gevangen in de reeds schoongemaakte vijvers van de Heide. 

De prijs voor de grootste vis is gegaan naar Wesley Bollen van de Dorpsschool. Hij ving een zeelt van 39 centimeter. 

De eerste prijs is gewonnen door Jan Gauke van der Voort (’t Holtpad) met 133 centimeter aan vis. 
De tweede prijs is gewonnen door Wesley Bollen (Dorpsschool) met 123 centimeter aan vis.
De derde prijs is gewonnen door Rik Koldenhof (Tuindorpschool) met 122 centimeter aan vis. 

De prijs voor de beste school is gegaan naar de Heidepolle. Totaal vingen de leerlingen van deze school samen 355 centimeter aan vis.

2022
In 2022 werd de scholenwedstrijd gehouden op donderdag 30 juni in de Nieuwe Aanleg, Wolvega. Iedereen die in Weststellingwerf naar een basisschool gaat, mocht meedoen.

Tijdens de scholenwedstrijd wordt er gevist om het aantal centimeters. De visser met de meeste centimeters wint een individuele prijs. Daarnaast is er ook nog een prijs voor de beste school, de Jac Booij bokaal.

1e prijs: Lilith Hofstee (Dorpschool)
2e prijs: Roan Keijzer (Heidepolle)
3e prijs: Tara Rozenberg (CBS de Adelaar)

De prijs voor de grootste vis heeft Roan Keijzer gewonnen. De Jac Booij bokaal is naar de Dorpschool gegaan

Koppelwedstrijd oktober

Verslag 2022
Op zondag 16 oktober 2022 vond de jaarlijkse (jeugd) koppelwedstrijd plaats bij de Kluft in Ossenzijl. 11 koppels streden om de Snackpoint de Passage wisselbeker. 

Hieronder vind je de uitslag. Elke vis telde voor een punt en elke 100 gram telde voor een punt. 

 
 
 
 
 
 

NAMEN  DEELNEMERS 

 
 
 
 

STEK NR 

 
 
 
 

GEWICHT VISSEN   

(GRAM) 

 
 
 
 

PUNTEN 

100 GR= 1 PUNT 

 
 
 
 

AANTAL VISSEN  

1 VIS= PUNT 

 
 
 
 

ALLE PUNTEN 

 
 
 
 

EIND 

UITSLAG 

 
 
 
 

VOORBEELD 

 
 

0 

 
 

2500 

 
 

25 

 
 

36 

 
 

61 

 
 

 

 
 
 
 

MEIKE EN DOEKE KLIJNSTRA 

 
 

 

8 

 
 

 

3080 

 
 

 

30 

 
 

 

36 

 
 

 

66 

 
 

 

6e 

 
 
 
 

JAN GAUKE EN ROELOF HIJLKEMA 

 
 

 

1 

 
 

 

5230 

Grootste vis 33 cm 

 
 

 

52 

 
 

 

115 

 
 

 

167 

 
 

 

1e 

 
 
 
 

DAAN EN MARIËTTA RUARDY 

 
 

 

9 

 
 

 

5930 

 
 

 

59 

 
 

 

83 

 
 

 

142 

 
 

 

2e 

 
 
 
 

LYLLITH EN IVAN  

HOFSTEE 

 
 

 

3 

 
 

 

1100 

 
 

 

11 

 
 

 

3 

 
 

 

14 

 
 

 

11e 

 
 
 
 

IAN EN KLAAS 

HOFSTEE 

 
 

 

11 

 
 

 

1690 

 
 

 

16 

 
 

 

15 

 
 

 

31 

 
 

 

8e 

 
 
 
 

MELANO EN RONALD 

HOITINGA 

 

 
 

 

2 

 
 

 

3680 

 
 

 

36 

 
 

 

73 

 
 

 

109 

 
 

 

4e 

 
 
 
 

LAISZA EN FRANK 

DONKER 

 
 

 

5 

 
 

 

1430 

 
 

 

14 

 
 

 

14 

 
 

 

28 

 
 

 

10e 

 
 
 
 

STORM EN JACO 

KOPPERS 

 
 

 

10 

 
 

 

5650 

 
 

 

56 

 
 

 

70 

 
 

 

126 

 
 

 

3e 

 
 
 
 

ARJAN EN JAN 

MOES 

 
 

 

6 

 
 

 

3130 

 
 

 

31 

 
 

 

53 

 
 

 

84 

 
 

 

5e 

 
 
 
 

HUGO EN HANNA 

TER SCHURE 

 
 

 

7 

 

 
 

 

1980 

 
 

 

19 

 
 

 

31 

 
 

 

50 

 
 

 

7e 

 
 
 
 

TIES EN JULIAN 

TER SCHURE 

 
 

 

4 

 
 

 

1230 

 
 

 

12 

 
 

 

18 

 
 

 

30 

 
 

 

9e 

 

 Eerste plaats: Jan Gauke en Roelof (ook prijs grootste vis)
 Tweede plaats: Daan en Mariëtta
 Derde plaats: Storm en Jaco
 
 
Previous slide
Next slide

Uitslagen

De competitie in 2023 bestaat uit 6 wedstrijden. Word je eerste? Dan krijg je één punt in de totaal score. Word je tweede, dan krijg je twee punten in de totaal score etc. Alleen de beste 5 wedstrijden tellen mee.

De jeugdcompetitie is inmiddels beëindigd. Hieronder de einduitslag! 

Naam

U15

19-3

23-4

14-5

4-6

11-6

2-7

Totaal punten met aftrek

Totaal

klassement

Roan

2

1340

4

1230

2

2465

5

640

1

2840

2

1450

11

9665

 

1

Sterre

3

1260

2

1680

6

1360

1

1410

5

1170

1

2120

12

9000

 

2

Arjan

1

1850

6

1090

4

1645

4

710

4

1210

10

1040

19

7545

 

3   meer gewicht

Ashley

7

1060

3

1280

3

1840

Naw 12

2

1680

4

1420

19

7380

 

4

Ian

8

1050

10

1040

5

1590

2

1320

3

1680

7

1140

25

8100

 

5

Lyllith

9

960

1

2000

7

1205

8

0

6

1080

5

1370

27

6615

 

6

Jan Gauke

Naw 12

5

1090

1

2955

7

580

Naw 12

6

1150

31

5775

 

7

Hugo

5

1170

8

1060

9

970

3

1050

Naw 12

9

1060

34

5310

 

8   meer gewicht

Niek

4

1260

9

1050

Naw 12

6

640

Naw 12

3

1430

34

4380

 

9

Wesley

6

1070

7

1060

8

1080

9

0

7

970

8

1120

36

5300

 

10

 

Naam

U20

 

Melano

1160

1810

3150

2240

0

1970

10330

 

1

Meike

0

0

0

580

1350

1530

3460

 

2

 Enkele foto’s van de competitie 2023:

 

 

Sfeer impressie van het Clubkampioenschap HSV de Snoek Wolvega Jeugd 2017:

Nieuwe jeugdsponsor

Fries Kampioenschap

Op zondag 16 juli 2023 wordt het Fries kampioenschap gehouden aan het Heerenveenskanaal. 

 

Om je in te schrijven, klik dan hier.
Wedstrijd reglement kun je downloaden van de website van Sportvisserij Friesland, klik dan hier. Lees dit goed door!