Jeugdpagina

De jeugdcommissie van HSV De Snoek organiseert elk jaar weer verschillende activiteiten voor kinderen tot 17 jaar. Hieronder lees je meer over ons en onze activiteiten.

Over onze jeugdselectie

Vind jij het mooi om in de natuur te zijn en om te genieten van de buitenlucht? Dan ben jij geschikt voor de meest ontspannen buitensport, en dat is vissen. Er is toch niets beter voor je lichaam en geest en het verhoogd ook nog je zelfvertrouwen. Deze 10 tips heb je nodig bij het leren om wedstrijden te gaan vissen.

 

1. Je leert het vissen van familieleden, vrienden of door je aan te sluiten bij een hengelsportvereniging die een (gratis) jeugdcompetitie heeft en voor de andere wedstrijden ook niets hoeft te betalen.

2.Doe niet te ingewikkeld. Houd het simpel. Je kunt voor een paar tientjes bij een hengelsportzaak al een vaste hengel, een paar kanten-klare tuigjes, hakensteker en schepnet kopenOf lid worden van een hengelsportvereniging die jou een hengel en de rest in bruikleen geven.

3. Het voer is eenvoudig zelf te maken (veel filmpjes op YouTube met instructie) of kant en klaar te koop.

4. De meest voorkomende aassoorten zijn maden, pinkies, castermaden en wormen.

5. Let op de stroming en de wind voor de juiste dobbermontage en loodverdeling.

6. Vis op de juiste diepte. Goed peilen. Probeer verschillende dieptes uit en blijf dan op de diepte waar je de meeste vissen vangt. Staande haak of met een sleep.

7. Goed materiaal is belangrijk, maar een overvloed aan materiaal kan leiden tot keuzestress. Houd het simpel. Zorg dat je overal om je heen makkelijk iets kunt pakken en weet waar het staat, zo verlies je geen tijd.

8. Het is belangrijk om geconcentreerd te blijven en je niet te laten afleiden door omgevingsfactoren alhoewel de natuur mooi kan zijn door dat bijv. ineens een ijsvogeltje op je hengel gaat zitten. Bijzonder, want het kan echt gebeuren.

9. Let op de details. Zorg dat de haak goed scherp is en dat het aas goed aan de haak blijft zitten. Zet het aas en het voer uit de zon als je graag vis wil vangen.

10. Blijf oefenen. Wedstrijdvissen vereist veel ervaring en training, dus blijf oefenen en leer van je fouten. En vragen stellen kan nooit geen kwaad.

Ben je nieuwsgierig geworden over onze club en ben je tussen de 8 en 17 jaar en wil je een keer mee vissen met onze jeugdselectie? Neem dan contact op met de jeugdcommissie van HSV de Snoek. 

Dit jaar willen we onze jeugd selectie uitbreiden en we zijn op zoek naar meisjes en jongens niet jonger dan 9 jaar en niet ouder dan 13 jaar voor de categorie U15. En hetzelfde voor de categorie U 20 maar dan met de leeftijd boven de 14 jaar. Heb je zin om mee te doen aan onze jeugdcompetitie neem contact op met jeugdcommissie@desnoek.nl

We hebben meerdere wedstrijden voor de jeugdselectie waaronder een vrije koppelwedstrijd en het jeugdclubkampioenschap, deze laatste wedstrijd geldt voor alle jeugdleden van HSV de Snoek. Dus als je mee wilt doen aan het clubkampioenschap, houdt de website dan in de gaten. Zodra de datum bekend gemaakt wordt mag je je inschrijven.

Wil je graag lid worden bij de jeugdafdeling van HSV De Snoek ??

Het is heel eenvoudig om lid te worden bij onze vereniging. Ga op onze site naar het kopje Vergunningen en druk op de blauwe knop: Vraag hier een VISpas aan. Je komt nu terecht bij Sportvisserij Nederland. Volg de aanwijzingen en binnen een aantal minuten ben je lid van onze vereniging. Na betalen van de kosten voor de aanvraag van je vispas, krijg je een berichtje dat er een voorlopig bewijs is verzonden naar je mailbox. Open je mailbox en als je het voorlopige bewijs uitprint mag je meteen gaan vissen. Binnen een aantal weken wordt de echte pas bij je thuis bezorgd. Dat is toch snel gepiept of niet.

Wat kan en mag je allemaal met je vispas.

 

– Je ontvangt automatisch alle benodigde sportvisserijdocumenten en kun je aan bijna alle activiteiten van de vereniging meedoen. Ook onze events en wedstrijden van het hele jaar staan ook op deze site vermeld waaronder een jeugdcompetitie.

– Alle leden van HSV de Snoek ontvangen de vispas of de jeugdvispas thuis. Dit bewijs van lidmaatschap laat zien dat je hoort bij ‘Sportvisserij Nederland’.

– Ook krijg je een uitgebreide lijst van viswateren waar gevist mag worden in heel veel Nederlands viswater. De weergave is via een app te bekijken en een klein boekje omschreven. Een van de beide moet je bij je hebben samen met je vispas ter controle aan de waterkant. Mooi als je op vakantie gaat in Nederland.

– Onze vereniging is aangesloten bij Sportvisserij Fryslân. Landelijk is HSV de Snoek aangesloten bij “Sportvisserij Nederland.

– Heb je een jeugdvispas dan krijg je 4 keer per jaar het Stekkie Magazine. Een pracht blad voor de jeugd waar van alles in staat over het vissen en alles wat buiten vliegt kruipt en zwemt. Echt een leerzaam magazine.

– Kinderen tot en met 13 jaar die zelfstandig en zonder begeleiding willen vissen zijn verplicht om een Jeugdvispas te hebben!

 

– Als je lid wordt dan ga je akkoord met de privacyverklaring die is opgenomen in het huishoudelijk reglement van de vereniging.

Materiaal in bruikleen voor de jeugdselectie

 

Voor informatie hierover kunt u contact opnemen met de jeugdcommissie
Afd. “materiaal beheer”,

 

Wedstrijd programma

Niet alleen zijn de jeugd viswedstrijden leuk, gezellig, competitief, een mooie buitensport, spannend en leerzaam, maar ze zijn ook GRATIS en je kan er mooie waardebonnen en bekers winnen!

Jeugdcompetitie 2024 
3 uren vissen van 09.30 uur tot 12.30 uur
Verzamelen NS station Wolvega 07.50 uur—Vertrek NS station om 08.00 uur met eigen vervoer.

Keuze 2 opties per datum wedstrijd/ locatie en windrichting

1e 10 Maart Fr: Drie- wegsluis O * Oost: Nieuwe Kanaal Kuinre/Slijkenburg W
2e 24 Maart Fr: Heerenveen NO * Oost: Kluft ZO
3e 7 April Fr: Vegelinsoord W Oost: Nieuwe Kanaal Kuinre/Slijkenburg W *
4e 21 april Fr: Mildam Z-ZO( evt. koppel) Oost: Meenthe brug ZW tot fietspad
5e 26 Mei Fr: Heerenveen NO Oost: Kluft ZO
6e 2 Juni Fr: Tjonger pontje O Oost: Nieuwe Kanaal Kuinre/Slijkenburg W
7e 23 juni FR Heerenveen
8e 30 Juni Fr: Mildam Z-ZO ( evt. koppel) Oost: Groot verlaat W
9e 7 Juli Fr: Heerenveen NO Oost: Hagebroekweg Ossenzijl O
10e 8 Sept Fr: Vegelinsoord W Oost: Scheerwolde 

22 September Fr: Heerenveen NO Reserve 

(evt. koppel) = bij meer als 10 deelnemers ivm ruimte.

Op meerdere dagen of in de vakanties erop uit met de gevorderden in wat groter en diepere wateren te vissen met de vaste stok en evt. feederhengel. Mei vakantie en in de zomer : Urk/Tollebeek – Urkervaart, Oude schouw – PM kanaal, Parrega -Workummertrekvaart, Steenwijk – Beukerskanaal.


Overige wedstrijden

20 april jeugdevent: Heerenveen loc. Herenwal centrum ( opgave )
31 mei Vrijdag “Heidepolle” wedstrijdvijvers plan de Heide Wolvega groep 4 t/m 8
14 Juni Vrijdag Scholenwedstrijdvijvers plan de Heide Wolvega ( opgave )
14 juli FK junioren: Heerenveens kanaal Heerenveen provincie Fryslân ( opgave )
7 September ONK junioren DobberKanaal de Voorne provincie Zuid-Holland ( opgave )
21 September ONK feederen junioren: NH Kanaal Spijkerboor provincie Noord-Holland ( opgave )
22 September Jeugd Koppel: Kluft Ossenzijl ( opgave met koppelnaam )

           6 Oktober Jeugdclubkampioenschap: Heerenveens kanaal Heerenveen ( opgave )

Kijk- en Doedag

Het doel is om de jeugd op een speelse en laagdrempelige manier kennis te laten maken met het sportvissen, de hengelsportvereniging te promoten en nieuwe jeugdleden te werven voor de vereniging.

Een Doe- Vis dag wordt gehouden op 1 dag en is meestal een groot event samen met een aantal vismeesters en viscoaches zal onder andere het vissen bij gebracht worden door middel van een cursus “vissen is cool en het leven onder water met onze vis Schubert” de kinderen leren stapsgewijs hoe om te gaan in de natuur en doen kennis op wat er allemaal aanwezig en zwemt onder water. Ook gaan ze zelf een vistuigje maken waar ze later op de dag mee gaan vissen. Alles op een rijtje, aan het eind van de dag hebben alle kinderen kennis gemaakt met de hengelsport en iedereen gaat naar huis met een goed gevulde goody-bag en een diploma. 

 
2022
Samen met 2 leermeesters, 5 viscoaches en 10 vrijwilligers organiseerden wij een kijk- en doedag voor de jeugd t/m 14 jaar. Vanwege ruimtegebrek hebben we dit evenement buiten georganiseerd. In een grote tent werden de kinderen van alles geleerd over de hengelsport. Via een groot beeldscherm werden filmpjes getoond van Stekkie.nl en Ed Stoop.
Terwijl er een groep binnen les kreeg van de leermeesters, was de andere groep onder begeleiding van de viscoaches aan het vissen. Aan hun werd uitgelegd hoe je het best kon vissen. Tussen de middag hebben we via de catering van Snackpoint de Passage in Wolvega heerlijk met z’n allen kunnen genieten van ons natje en droogje. Alle 25 deelnemers gingen die dag naar huis met een goed gevulde goodiebag en een diploma. 
Terugkijkend was dit een super geslaagde dag en we zijn blij dat er weer 25 kinderen zijn die ervaren hebben wat echt vissen in de natuur inhoudt en wij gaan er vanuit dat zij bewust zijn hoe ze met een gevangen vis en de natuur om moeten gaan. Volgend jaar weer? Houd de website in de gaten. 
 
 

In 2019 zijn de doedagen gehouden op woensdag 17 en 24 april. Op de eerste avond verzamelden de kinderen zich bij VisVrind Wolvega. Hier leerden zij om een tuigje te maken, over vissoorten en vistechnieken. Er was ruimte om vragen te stellen aan Koert, hij legde op een leuke manier dingen uit over het aanbieden van aas.

Op de tweede avond leerden de kinderen meer over aas en lokvoer. Deze avond vond plaats in Nieuwe Aanleg Wolvega. Na de uitleg gingen de kinderen aan de slag met hun eigen gemaakte tuigje. Er werd leuk gevangen door de kinderen en ze waren zeer enthousiast.

Foto’s hieronder: Lenus van der Broek

Scholenviswedstrijd

In 2024 werd de scholenviswedstrijd gehouden op vrijdag 14 juni in de vijvers naast de Heidepolle en Wegwijzer in Wolvega. Er deden 56 leerlingen mee aan dit jaarlijks terugkerende evenement. 33 kinderen hebben allemaal minstens 1 vis gevangen. Hieronder de uitslag:

Naam  School CM
Jan Gauke van der Voort t’ Holtpad 735
Arjan Hornstra t’ Holtpad 467
Damon Ernst Dorpschool 396
Ariana Bakker Heidepolle 327
Silke Slootstra t’ Holtpad 172
Roan Keijzer Heidepolle 139
Thijmen Koehoorn Heidepolle 128
Jinte Keijzer Heidepolle 119
Eva Kromkamp Heidepolle 107
Kirsten Jonker t’ Holtpad 106
Daan de Roos Heidepolle 92,5
Wesley Bollen Dorpschool 89
Liv v/d Helm Dorpschool 69
Jesper Slootstra t’ Holtpad 62,5
Jason Berger Dorpschool 60
Siem Koehoorn Heidepolle 57
Luuk van Nijkerk Wegwijzer 55
Senna Glory Tuindorp 51
Kaiden Hofma Adelaar 47
Lyllith Hofstee Dorpschool 33
Jesse van der Leest Wegwijzer 20
Koen Willems St. Fransiscus 19
Benjamin Eisses St. Fransiscus 16
Lynn Bosma Heidepolle 15
Joep Werff St. Fransiscus 15
Thomas Wijngaard Heidepolle 13
Hedser Roode Adelaar 12
Bryan de Boer Wegwijzer 11
Levin Kuiper Wegwijzer 11
Levy de Boer Wegwijzer 10
Kajsa Capelle St. Fransiscus 10
Julia Vermeer Wegwijzer 9
Ruben de Roos St. Fransiscus 7

De prijs voor de grootste vis is gegaan naar Kirsten Jonker. Zij ving een brasem van 54 centimeter.

Gemiddeld deed OBS ’t Holtpad het het beste dit jaar. De vijf leerlingen vingen samen totaal 1542 centimeter! Wat een prestatie. 


2023

In 2023 werd de scholenviswedstrijd gehouden op vrijdag 16 juni in de vijvers naast de Heidepolle en Wegwijzer in Wolvega. 

Er zijn veel vissen gevangen in de reeds schoongemaakte vijvers van de Heide. 

De prijs voor de grootste vis is gegaan naar Wesley Bollen van de Dorpsschool. Hij ving een zeelt van 39 centimeter. 

De eerste prijs is gewonnen door Jan Gauke van der Voort (’t Holtpad) met 133 centimeter aan vis. 
De tweede prijs is gewonnen door Wesley Bollen (Dorpsschool) met 123 centimeter aan vis.
De derde prijs is gewonnen door Rik Koldenhof (Tuindorpschool) met 122 centimeter aan vis. 

De prijs voor de beste school is gegaan naar de Heidepolle. Totaal vingen de leerlingen van deze school samen 355 centimeter aan vis.

 

Koppelwedstrijd oktober

 

Aan het eind van het seizoen heeft de selectie een vrije koppel wedstrijd ter afsluiting. Iedere deelnemer gaat dan koppelen met hun vrije keuze.
Deze wedstrijd is ontstaan uit een idee om eens te gaan vissen met een ouder iemand en is op het heden niet meer weg te denken. We hebben nu elk jaar een prachtige wedstrijd met gemiddeld 12 koppels. Meestal zijn we in Ossenzijl bij Recreatiecentrum de Kluft aan het vissen. Elk koppel geeft zich op met een eigen naam bijvoorbeeld “ Team het gouden haakje” of Team Gup en Blub. Een wedstrijd van 3 uurtjes vissen, elke 100 gram is een punt en elke vis is ook een punt. Dus het blijft altijd spannend. Na de wedstrijd gaan we gezamenlijk ons goed doen aan een heerlijk broodje hamburger speciaal en wat te drinken en uiteraard de prijsuitreiking.

 

Verslag 2023

24-09-‘23

Op deze mooie zondagmorgen streden 8 koppels om de felbegeerde Snackpoint De Passage wisselbeker in het water bij de Kluft te Ossenzijl. Omdat dit de laatste keer was dat Snackpoint deze wedstrijd sponsorde, mocht de winnaar de beker houden.

Voor deze wedstrijd hadden de jeugdleden een door hen zelf uitgekozen vismaat mee genomen om te strijden voor de hoofdprijs.

Omdat er overal vis werd gevangen was het spannend tot het einde, toch waren er enkele teams die goed door bleven vangen en was het spannend wie er uiteindelijk de winnaar zou worden. Onder het genot van een drankje en een heerlijk broodje hamburger werd druk gespeculeerd wie er nu toch zou winnen. Na deze versnaperingen kwam het verlossende woord van de Jeugdcommissie.

De uitslag is als volgt:

1. Team De Witvissers,  Jan Gauke en Roelof met 48 punten

2. Team Koningsbergen, Arjan en Luc met 37 punten

3. Team Peppie en Kokkie, Ashley en Hilbert met 28 punten

4. Team Aanstormend Talent, Jinte en Mark met 26 punten

5. Team Het Gouden Haakje, Sterre en Jan Schaap met 17 punten

6. Team Fish Hunters, Hugo en Roan met 17 punten

7. Team Gup en Blub, Wesley en Jan Damhuis met 15 punten

8. Team Buurvrouw en Buurman, Meike en René met 6 punten

Alle deelnemers en de organisatie bedankt voor deze leuke wedstrijd!

Volgend jaar zullen we strijden voor de Family Bokaal

 
 
Vorige slide
Volgende slide

Uitslagen

De competitie in 2024 bestaat uit 10 wedstrijden. Word je eerste? Dan krijg je één punt in de totaal score. Word je tweede, dan krijg je twee punten in de totaal score etc. Alleen de beste 8 wedstrijden tellen mee.
Per datum staat hoeveel punten je hebt behaald en het getal tussen haakjes is het aantal grammen van die dag.

Bij geen vangst krijg je 12 punten toegewezen. Als je hetzelfde gewicht hebt als iemand anders, wordt er naar het steknummer gekeken waar je op die dag zat. Zit je dichter bij het midden? Dan sta je er beter voor en krijg jij minder punten dan degene die hetzelfde gewicht had als jij.

Enkele foto’s van de competitie 2023:

Naam10-mrt24-mrt7-apr21-apr26-mei2-jun23-junTotaal punten
Roan63123121249
Sterre412121212 121276
Arjan212121212 121274
Jay-Jay1122212 5135
Jarno31261212 (12)1269
Kajsa12129125 121274
Jan Gauke121112 2423
Kay1248512 61259
Chelsey1265124 121263
Wesley125743 4237
Silke523121 3329
Niels12124126 21260

 

 

Sfeer impressie van het Clubkampioenschap HSV de Snoek Wolvega Jeugd 2017:

Clubkampioenschap

1x per jaar houden wij deze wedstrijd en meestal wordt deze gehouden in het nieuwe Heerenveens kanaal dit is een pracht water om te vissen tijdens onze competitie zijn wij dan ook vaak hier aan het vissen. Op speciaal aangelegde betonnen plateaus kun je hier prachtig zitten te vissen, ideaal. Vooral voor de jeugd is dit een uitkomst je kunt hier veilig zitten en het mooist is dat je hier mooie vissen kunt vangen. Deze wedstrijd is bedoelt voor alle jeugdleden van HSV de Snoek tot 17 jaar.

Op zondag 8 oktober 2023 vond het jaarlijks clubkampioenschap plaats aan het Heerenveenskanaal.

14 deelnemers streden om de titel. Iedereen heeft leuk mee gedaan en we hebben positieve geluiden gehoord van de kinderen en ouders.

PlaatsNaamGewicht
1Sterre Bakker3100
2Jarno Vreeling1950
3Jan Gauke van der Voort1740
4Arjan Hornstra1600
5Jan-Hendrik Klaver1580
6Wout Dedden1550
7Jay-Jay Overman1480
8Wesley Bollen1370
9Chelsey Hassing1280
10Kajsa Capelle1190
11Niels Braaksma1060
12Hugo Stegeman1030
13Roan Keijzer960
14Sieger Schaap940

De prijs voor de grootste vis is gegaan naar Wout Dedden. Hij ving een voorn van 30.5 centimeter! 

 

Slide Heading
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Klik Hier
.
Vorige slide
Volgende slide

Fries Kampioenschap

Op 14 juli 2024 wordt het Fries kampioenschap gehouden aan het Heerenveenskanaal.

2023
Uitslag Junioren U15 top 3:
Willem Terluin 3440gr. 
Sterre Bakker 2380gr.
Arjan Hornstra 2240gr.

Uitslag Junioren U20 top 3:
Christiaan Dijkstra 4400gr.
Seles de Jong 3800gr. 
Lars Buth 3370gr.

Uitslag Junioren U25 top 3:
Frank Ligthart 4200gr.
Iwan Praamstra 3790gr.
Ruben Elsinga 3240gr.

Namens de jeugdcommissie willen wij Sterre, Arjan, Christiaan en Ruben van harte feliciteren met deze top prestatie!

Overig

Viskaravaan

Ook kan het zijn dat wij een viskaravaan gaan organiseren in samenwerking met Sportvisserij Nederland. Dit event hebben wij ook in 2022 georganiseerd met als resultaat meer dan 140 deelnemers. Als dit event dit jaar georganiseerd gaat worden dan zal dit op de site bekend gemaakt worden, dus houd hem in de gaten.

De Doe- Vis avonden zijn 3 avonden waar we het zelfde doen maar dan met een kleine groep van ongeveer 25 kinderen. De kinderen worden in groepjes verdeeld en er zijn minimaal 2 viscoaches bij hun. Ook het cursusboek gaan we hier behandelen en ze mogen het thuis samen met hun ouders of broer/zus afmaken en de 2e avond weer inleveren ter controle. Het onthaken en zelf een voertje maken wordt hun ook geleerd. De 3e avond gaan we met z’n allen vissen, alles wat ze geleerd hebben brengen we in de praktijk. Het uitpeilen van de diepte en het aanslaan en natuurlijk het onthaken van de vis in het eggie. En uiteraard gaan de kinderen niet met lege handen naar huis. Ook hier wordt gekeken of er ook kinderen zijn die misschien bij ons willen gaan vissen in de jeugdcompetitie. Wij benaderen dan ook de ouders tijdens het vissen. Ook kinderen die op een andere manier blijk geven van grote belangstelling voor het vissen worden door ons wel benaderd. We stellen wel redelijke eisen: kinderen moeten de rust op kunnen brengen om enkele uren geconcentreerd te kunnen vissen. Ook merken we dat de ouders belangstelling tonen en bereid zijn hun medewerking te verlenen.