Vergunningen

Als je gaat vissen heb je over het algemeen een VISpas nodig. Alleen voor het vissen op zee is een vergunning niet verplicht, maar op andere plekken riskeer je hoge vis boetes als je zonder de juiste visvergunning gaat vissen. 
De kosten voor een vergunning vallen in Nederland erg mee vergeleken met andere landen. Voor €42,50 euro ben je seniorlid van onze vereniging en kun je het hele jaar door in heel Nederland vissen. Bovendien krijg je ons verenigingsblad Fisk & Wetter gratis toegestuurd. 

Hoe zit het nu eigenlijk?

VISpas

Om in Nederland te mogen vissen, moet je lid worden van een hengelsportvereniging. Als je 14 jaar of ouder bent, wordt je geacht een VISpas te hebben. Met deze pas mag je met twee hengels vissen met alle toegestane aassoorten in de wateren die in de Lijsten van Viswateren of VISplanner App vermeld staan. Let wel op dat je de VISpas altijd samen met deze lijst (of natuurlijk de app op je mobiele telefoon) bij je hebt. Je bent namelijk verplicht ze allebei te tonen als je gecontroleerd wordt aan de waterkant! 

VISplanner

Sportvisserij Nederland gaat gelukkig met de tijd mee en daarom is de VISplanner geïntroduceerd. Voortaan hoef je daardoor geen compleet boekwerk meer mee te sjouwen inclusief allerlei aanvullingen. Vanaf 1 januari 2015 is de VISplanner namelijk wettelijk geldig als toestemming om in de wateren te mogen vissen die in de Lijst van Nederlandse Viswateren vermeld staan. Het dikke boekje is dus verleden tijd! Meer weten over de app? Hieronder vind je een introductie filmpje.

Hoe het werkt? De VISplanner is beschikbaar via een App (zowel voor iPhone als voor Android telefoons) of gewoon via de mobiele website m.visplanner.nl. Je voert hier je VISpasnummer in (het 13-cijferige nummer rechts onderin op de voorkant van je VISpas) en de plaats of postcode en je klikt op zoeken. Vervolgens zie je precies waar je wel en niet mag vissen, makkelijker kan bijna niet. Uiteraard moet je naast je telefoon wel altijd je VISpas bij je hebben.

Tip: naast superhandig is dit natuurlijk ook nog eens veel beter voor het milieu, iets wat ons als sportvissers toch zeker aan moet spreken. Geef daarom via de website www.viswaterlijst.nl aan dat je voortaan geen papieren lijst meer wilt ontvangen omdat je de VISplanner app gebruikt.

App nu direct downloaden? Klik dan op één van de logo’s hieronder.

Extra VISpas

In de landelijke lijst met viswateren staat ongeveer 85% van het binnenwater waar je mag vissen met de vispas vermeld. Als je wilt vissen in bepaalde wateren die niet in de landelijke lijst staan, of mee wilt doen aan wedstrijden van andere verenigingen, dan kun je ook lid worden van meerdere hengelsportverenigingen. Je ontvangt dan een extra VISpas, die overigens wel een stuk goedkoper uitvalt dan de eerste VISpas. Je betaalt hiervoor alleen de contributie van de betreffende hengelsportvereniging en €3,50 administratiekosten.

Kleine VISpas

Naast de normale VISpas, is er ook een kleine VISpas verkrijgbaar. Deze is echter voor de meeste sportvissers niet interessant, omdat hij veel beperkingen kent. Zo mag je maar met één hengel vissen in slechts enkele delen van rivieren en kanalen. Ook het vissen op roofvis is met de kleine VISpas niet toegestaan, je mag dan alleen vissen met de zogenaamde ‘aangewezen aassoorten’ (wormen, brood, aardappel, deeg, granen en dergelijke). Ons advies is dan ook om gewoon lid te worden van de lokale hengelsportvereniging en een normale VISpas aan te schaffen. Het kost misschien een tientje meer, maar je hebt veel meer mogelijkheden!

JeugdVISpas en jeugdvergunning

Ben je nog jonger dan 14 jaar? Dan kom je in aanmerking voor de jeugdVISpas, die een stuk goedkoper is dan de normale VISpas. Net als bij de VISpas mag je hiermee gewoon met twee hengels vissen in alle wateren uit de landelijke en federatieve lijst. 

Vis je maar met één hengel en alleen in het verenigingswater? Dan kun je ook kiezen voor een jeugdvergunning. Je bent dan wel weer beperkt tot de aangewezen aassoorten: brood, aardappel, deeg, kaas, granen en zaden, wormen, steurkrab, insecten, insectenlarven en nabootsingen daarvan (niet groter dan 2½ cm). De gevangen vis moet onbeschadigd in hetzelfde water worden teruggezet.

Als je echter onder begeleiding van een volwassene met één hengel gaat vissen, heb je helemaal geen vergunning nodig. Voorwaarde is dan wel dat deze volwassene een kleine of normale VISpas heeft. Er mag op deze manier een onbeperkt aantal kinderen mee.

Zeevissen

Sinds 2019 heb je geen vergunning meer nodig voor het zeevissen.

Nachtvissen

Om ‘s nachts te vissen heb je vanaf 2013 naast je VISpas ook een speciale nachtvistoestemming nodig. Met deze vergunning mag je in alle wateren nachtvissen waarbij een maantje is afgebeeld in de nieuwe Gezamenlijke Lijst van Nederlandse Viswateren. Daarnaast is het nachtvissen op veel plekken nu het hele jaar door toegestaan, waar het eerst alleen mogelijk was in de maanden juni, juli en augustus.

Derde hengel

Als je met een derde hengel wilt vissen is dat op bepaalde wateren ook toegestaan. Je hebt hiervoor een derde hengeltoestemming nodig.

Meevistoestemming

Wil jij je vriend, vriendin of buurman een keer meenemen met vissen? Bestel dan online de gratis meevistoestemming!

Verkooppunten

Liever de vergunningen en/of de VISpassen fysiek aanschaffen? Dat kan bij Pets Place Hoofdstraat Oost 8 Wolvega.

VISpas check

Twijfel je ondanks bovenstaande uitleg nog welke vergunning je nodig hebt? Doe dan hieronder de VISpas check.